Rešena misterija podmornice

Svetske vesti - Ponedeljak 13.04.2015 - 10:17

Nepoznato strano plovilo za kojim je Švedska mornarica prošle jeseni tragala u vodama blizu Stokholma je, kako se sada ispostavilo, zapravo bio teretni brod.

foto:Beta foto:Beta
To je danas izjavio švedski admiral Anders Grenstad.
 
U to vreme su švedski mediji pisali da mornarica traga za ruskom podmornicom, za koju se verovalo da se nalazi na području potrage, ali nikad nije nađena, podseća ruski sajt Raša tudej.
 
Grenstad je za švedsku novinsku agenciju TT izjavio da je ono za šta se smatralo da je plovilo ili strana podmornica zapravo bio samo teretni brod. 
 
Švedska mornarica je u dokumentima o istraživačkoj misiji pokrenutoj zbog neidentifikovanog plovila primećenog u Stokholmskom arhipelagu sada promenila izraz "verovatna podmornica" u "plovilo koje nije podmornica". 
 
Sveopšta potraga za misterioznom ruskom podmornicom je poslužila švedskom Ministarstvu odbrane da opravda povećanje izdvajanja za odbranu za period između 2016. i 2020. od šest milijardi kruna (696 miliona dolara). 
 
Drama je započela kad je jedan fotograf-amater poslao švedskom Ministarstvu odbrane fotografiju navodnog podvodnog plovila nepoznatog porekla. Švedske vlasti su u oktobru 2014. pokrenule intenzivnu jednonedeljnu potragu zbog sumnje u moguću "stranu podvodnu aktivnost" u Baltičkom moru blizu Stokholma. 
 
Švedski mediji su tokom praćenja priče spekulisali da mornarica njihove zemlje zapravo traži podmornicu u Baltiku, koja navodno pripada Rusiji, podseća RT, dodajući da su zvaničnici mornarica obe zemlje sve vreme negirali da u tome ima istine. 
 
Kompletan izveštaj o operaciji potrage za neidentifikovanim plovilom će biti objavljen do leta, objavio je švedski list "Svenska Dagbladet".
Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: