Rosnjeft ulaže 14 milijardi dolara u Venecuelu

Svetske vesti - Četvrtak 28.05.2015 - 15:27

Ruska kompanija Rosnjeft uložiće 14 milijardi dolara u naftne projekte u Venecueli, rekao je predsednik te zemlje, Nikolas Madura, posle susreta s direktorom Rosnjefta, Igorom Sečinom, u Karakasu.

Foto: AP Foto: AP

Ranije je venecuelanska državna naftno-gasna kompanija PDVSA objavila da planira značajne investicije u istraživanje nalazišta na naftonosnom pesku reke Orinoko, u visini 143,7 milijardi dolara do 2020. godine.

Oko polovine te sume PDVSA očekuje od stranih partnera, preneo je Tas.


Rosnjeft je jedan od najvećih stranih partnera PDSVA. U 2012. godini Rosnjeft je najavio plan o investiciji u Venecuelu 16 milijardi dolara.

Naredne godine Sečin je kazao da će u osnivanje zajedničkog preduzeća Petroviktoria, za istraživanje bloka Karabobo-2, do 2019. godine uložiti devet milijardi dolara a da će ukupne investicije biti 14 milijardi dolara.

Danas je Rosnjeft objavio da je u periodu od 2010. do 2014. u projekte u Venecueli uloži 1,8 milijardi dolara.


PDVSA je zvanično saopštio da Rosnjeft želi da uveća udeo u zajedničkom preduzeću Petro Monagas sa 16,7 na 40 odsto. To preduzeće razvija naftno polje u regionu Karabobo, na kome se eksploatiše 140.000 barela dnevno.


Trenutno, rusko i venecuelansko preduzeće učestvuju u pet zajedničkih projekata za proizvodnju nafte u Venecueli.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: