Rusi otrovali čečenskog aktivistu?

Svetske vesti - Sreda 04.03.2015 - 20:01

Jedan čečenski aktivista preminuo je u Istanbulu pošto je primljen u bolnicu zbog trovanja hranom.

Foto: sxc Foto: sxc

Njegovi rođaci i turski aktivisti smatraju da ga je otrovala ruska obaveštajna služba.

Kaim Saduev (47), koji se nastanio u Istanbulu nakon što je pobegao iz ratom razorene domovine pre 11 godina, primio je 23. marta paket od sestre iz Čečenije u kome se nalazio divlji beli luk.

Cela porodica Saduev razbolela se iste večeri nakon što su pojeli večeru sa tom namirnicom, piše Hurijet.

Njegova supruga i jedno od dece su se oporavili, ali je Saduev preminuo na intenzivnoj nezi 2. marta.

Tokom službe u džamiji Fatih u Istanbulu dan kasnije, nekoliko njegovih rođaka je tvrdilo da ga je "ruska obaveštajna služba otrovala kao bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinjenika i arapske borce u Čečeniji".

Isto mišljenje izneo je tokom službe i direktor konzervativne nevladine organizacije u Turskoj IHH Bulent JIldrim.

- Obraćam se svojoj čečenskoj braći. Budite veoma pažljivi, niko među vama nije siguran, budite oprezni šta jedete i gde idete - rekao je Jildrim i dodao da je Moskva spremila "novu listu atentata" čija su meta čečenski disidenti u Turskoj.

Saduev se, sa svojom četvoricom braće, nekada borio rame uz rame sa Šamilom Basajevim, čečenskim vođom koji je ubijen u Ingušetiji 2006. godine.

U jednoj optužnici prošsle godine turski tužilac je naveo da je pet Čečena ubijeno u Istanbulu između 2009. i 2011. godine i da je to učinjeno u ime ruske obaveštajne službe, navodi turski dnevnik.
 

B92, TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: