Rusi u Siriji koriste beli fosfor?

Svetske vesti - Utorak 01.12.2015 - 12:30

Pojavili su se navodi da ruske snage koriste smrtonosni beli fosfor u svojim vazdušnim napadima u Siriji, piše britanski tabloid "Miror".

Međunarodno pravo zabranjuje upotrebu belog fosfora na civile; Foto: Twitter Međunarodno pravo zabranjuje upotrebu belog fosfora na civile; Foto: Twitter

Na Tviteru su se pojavile fotografije koje navodno prikazuju kako se ovo sporno zapaljivo oružje, koje može da ubije trovanjem ili spaljivanjem, koristi u vidu "vatrene kiše" iznad Rake, uporišta Islamske države, gde živi i brojno civilno stanovništvo.

Fotografije je postavila korisnica na čijem profilu piše da je muslimanka iz Iraka čije je ime Sara i da pomaže nevinim žrtvama.

Ispod fotografije je napisala: "U ime zaštite đavola (sirijskog predsednika Bašara) Asada, ratni zločini ruskim vazdušnim udarima uz korišćenje fosfornih bombi na Raku".

Verodostojnost fotografija za sada nije potvrđena, navodi "Miror".

Ženevska konvencija definiše "zapaljivo oružje" kao "pre svega dizajnirano da zapali objekte ili da prouzrokuje opekotine kod osoba usled vatrenog ili toplotnog dejstva ili kombinacije dejstava, proizvedenih hemijskom reakcijom supstance koja se baca na metu".

Međunarodno pravo zabranjuje upotrebu belog fosfora u zonama sa "koncentracijom civila", navodi britanski tabloid.

U medicinskom smislu, beli fosfor može da dopre do mekog tkiva u ljudskom telu kada se udahne ili proguta, dok duboko apsorbovanje te hemikalije može da prouzrokuje oštećenje srca, jetre i bubrega, a u nekim slučajevima i smrt.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: