Rusija odgovorna za krizu u Ukrajini

Svetske vesti - Ponedeljak 14.04.2014 - 09:09

Savet bezbednosti UN održao je hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini na kojem su predstavnici zapadnih zemaljla optuživali Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine, a Moskva pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

Moskva izazvala ukrajinsku krizu (Foto: balkans.aljazeera.net) Moskva izazvala ukrajinsku krizu (Foto: balkans.aljazeera.net)
Sastanak, sazvan na zahtev Rusije, održan je nakon izjava ukrajinskih zvaničnika o pokretanju "antiterorističke akcije velikih razmera" protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.
 
Ambasador Rusije u UN-u Vitali Ćurkin apelovao je na Zapad, pre svega SAD, da izvrše pritisak na vlasti Kijeva da "prestanu da upotrebljavaju silu protiv ukrajinskog naroda i da započnu dijalog".
 
"Zapad je taj koji će odlučiti da li građanski rat u Ukrajini može da se izbegne", rekao je Čurkin i dodao da Zapad snosi 99 %  odgovornosti za to šta se događa u Ukrajini.
 
Ni jedna članica Saveta bezbednosti nije podržala Rusiju. Vodeće zapadne zemlje su oštro optužile Rusiju, a za Ćurkina rekle da iznosi neistinu i manipuliše propagandom iz Moskve.
 
Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer je, osuđujući "ruske dezinformacije i propagandu", optužila Moskvu za "stvaranje i orkestriranje nestabilnosti" na istoku Ukrajine. Ona je navela da su nedavni događaji u toj oblasti "kopija taktike koje su ruske snage koristile u prvim fazama krize na Krimu".
 
"Znamo ko stoji iza toga: samo je Rusija sposobna za jednu takvu operaciju u tom regionu", podvukla je Pauer.
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: