Rusija podržava pobunjeničke izbore

Svetske vesti - Sreda 29.10.2014 - 23:07

Rusija je najavila da će priznati rezultate pobunjeničkih izbora, zakazanih za nedelju, 2. novembar na istoku Ukrajine, ali je ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio da bi to moglo da ugrozi sporazum o prekidu vatre, postignut prošlog meseca.

Evropska unija je najavila da te izbore neće priznati i pozvala Rusiju da ni ona to ne čini.
 
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da bi pobunjenički izbori bili u neskladu sa ustavom i nacionalnim zakonom Ukrajine. 
 
Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da original Minskog sporazuma predviđa lokalne izbore na teritorijama koje drže pobunjenici između 19. oktobra i 3. novembra. 
 
Rusko ministarstvo je dodalo da je Porošenko kasnije, ne konsultujući se sa Moskvom, odredio da se izbori na pobunjeničkim teritorijama održe 7. decembra. 
 
Ranije ovog meseca, Porošenko je potpisao zakon koji nudi široku autonomiju oblastima pod kontrolom pobunjenika. Ukrajinski parlament, međutim, tek treba da precizira detalje neophodne da bi zakon bio primenjen i održano glasanje. 
 
Pobunjenici su kritikovali zakon, odbacivši ga kao gest propagande. 
 
Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi neodržavanje izbora u nedelju na istoku zemlje "moglo da potkopa ceo proces mirnog rešenja" krize. 
 
- Najvažnije sada je da sve bude učinjeno da se podrži krhki prekid vatre, započnu ekonomske i humanitarne akcije za oporavak regiona i uđe u dugotrajan politički dijalog - saopštilo je ministarstvo iz Moskve. 
 
To ministarstvo je obećalo da će Moskva uticati na nove pobunjeničke vlasti da ispune ranije dato obećanje i pomognu očuvanju "zajedničkog ekonomskog, kulturnog i političkog prostora u Ukrajini". 
 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: