Rusija: SAD bi i papi da drže lekcije

Svetske vesti - Četvrtak 11.06.2015 - 18:43

Pokušaji SAD da utiču na papu kako da se postavi u razgovoru s predsednikom Putinom su "neke nove metode diplomatije", istakao je Dmitrij Peskov. Prema rečima portparola Kremlja, saveti SAD papi o tome koja bi pitanja tokom razgovora s ruskim predsednikom trebalo da budu u središtu pažnje bili su napad na suverenitet i pokušaj da se papi drže lekcije.

Susred poglavara Rimokatoličke crkve i predsednika Rusije Susred poglavara Rimokatoličke crkve i predsednika Rusije

Kako prenosi „Raša tudej“, samo nekoliko sati pre nego što su se sastali Putin i papa Franja, ambasador SAD u Vatikanu Kenet Haket ohrabrivao je papu da zauzme oštriji stav protiv ruskog predsednika.

Haket je tada rekao da bi „Vatikan mogao više da se zabrine za teritorijalni integritet Ukrajine“.

„Možda je ovo prilika za papu da privatno istakne te zabrinutosti“, izjavio je Haket i dodao da je papa Franja sigurno svestan nasilja u Ukrajini, ali da nije upoznat sa krizom.

Peskov ističe da je to očigledan pokušaj Vašingtona da se umeša u razgovore i utiče na spoljnu politiku druge države.

„Ovo je jasan pokušaj uticaja na suverenitet drugih nacija. To je ono sa čime predsednik Putin nikada nije bio saglasan i čemu se kategorično protivi“, naveo je Peskov.

Prema njegovim rečima, držanje lekcija papi ili čak pretvaranje nekoga da ima pravo da drži lekcije papi svakako je nov potez u međunarodnoj diplomatiji i velika odgovornost.

Kako navodi „Raša tudej“, papa je tokom razgovora sa Vladimirom Putinom, koji je trajao gotovo jedan sat, zauzeo neutralan stav.

Putin i papa su razgovarali o nekoliko tema, među kojima su kriza u Ukrajini, pretnja radikalnog islama hrišćanskim zajednicama u Siriji i zajedničke vrednosti koje spajaju pravoslavlje, katoličku veru i druge religije sveta.

Podsećamo, tokom sastanka, papa je Putinu dao medaljon koji predstavlja "Anđela mira" "koji prevazilazi sve ratove" i "govori o solidarnosti među svim narodima", rečeno je novinarima.

Pročitajte još: Papa nastavlja akcije suprotne Zapadu

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: