Rusija uzvraća: Proterane britanske diplomate

Svetske vesti - Subota 17.03.2018 - 11:26

Ruska vlada odlučila je da protera 23 britanskih diplomata iz zemlje, biće zatvoren Britanski savet u Rusiji a povučen je i sporazum o ponovnom otvaranju britanskog konzulata u Sankt Peterburgu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Britanski ambasador u Moskvi Lorens Lori Bristou FOTO: AP Britanski ambasador u Moskvi Lorens Lori Bristou FOTO: AP

Ministarstvo je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana, prenela je agencija AP.

Ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji, navedeno je u saopštenju.

Britancima će biti dato vreme za zatvaranje konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Tas.

Napominje i da će datum zatvaranja biti definisan u skladu za međunarodnim normama.

Ambasador Britanije u Moskvi Lorens Lori Bristou bio je jutros na razgovoru u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova na poziv tog ministarstva, gde je informisan o odluci Rusije da protera 23 britanskih diplomata, kao i o drugim merama koje će biti preduzete.

Britanski ambasador je pozvan na razgovor zbog tenzija između Rusije i Britanije, nastalih posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre dve nedelje, prenela je agencija AP.

"Uvek ćemo uraditi sve što je potrebno da sebe, svoje saveznike i naše vrednosti odbranimo od napada ove vrste, što je napad ne samo na Veliku Britaniju, već i na međunarodni osnovni sistem pravila od kojeg sve zemlje, uključujući Rusiju, zavise u vezi svoje sigurnosti i bezbednosti", rekao je Bristou novinarima posle razgovora u ruskom ministarstvu.

Dodaje da je "ova kriza nastala kao rezultat užasnog napada u Velikoj Britaniji, nameravanom ubistvu dvoje ljudi, upotrebom hemijskog oružja razvijenog u Rusiji i neprijavljenog u Organizaciji za zabranu upotrebe hemijskog oružja, što je Rusija morala da uradi prema Konvenciji o hemijskom oružju".

Britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje, što je Putinov portparol energično negirao.

Skripalj i njegova ćerka Julija i dalje se nalaze u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom, 4. marta.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: