SAD udaraju na vrh Islamske države

Svetske vesti - Subota 16.05.2015 - 15:37

Specijalne snage SAD likvidirale su Abua Sajafa, visokog zvaničnika Islamske države tokom racije u Siriji, navodi Pentagon, a prenosi BBC.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako se navodi, Sajaf je likvidiran dok je njegova žena zarobljena tokom akcije i trenutno je u pritvoru vojske SAD u Iraku.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Bernadet Mihan saopštila je da je američko osoblje stacionirano u Iraku sprovelo operaciju u al-Amru na istoku Sirije.

Operacija je sprovedena "uz punu saglasnost iračkih vlasti" i "u skladu sa domaćim i medjunarodnim pravom", rekla je Mihan.

Sekretar za odbranu SAD Eš Karter saopštio je da u operaciji nijedan pripadnik američkih snaga nije poginuo niti povredjen.

U saopštenju Pentagona se navodi da je Abu Sajaf pomagao u upravljanju naftnim, gasnim i finansijskim operacijama ekstremističke grupe, kao i da je imao vojnu ulogu, preneo je BBC.

Ubijen je tokom razmene vatre sa američkim snagama, stoji u saopštenju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, potvrdila je informaciju o napadu navodeći da je poginulo najmanje 19 pripadnika IS, uključujući 12 stranaca, preneo je AP.

Ranije danas, sirijski državni mediji su izvestili da su vladine snage ubile jednog od vodja ID zajedno sa još 40 džihadista u istočnoj provinciji Deir al-Zor.

U vestima na sirijskoj državnoj televiziji, objavljeno je da je reč o "ministru za naftu" Abu al-Tajmu al-Saudiju.

Al-Saudi, koji se smatra odgovornim za poslove vezane za naftu u IS, ubijen je u specijalnoj operaciji na naftnom polju Omar, navodi se u izveštaju.

Naftno polje Omar najveće je u Siriji, koje su ekstremisti zauzeli u ofanzivi prošlog jula.

Podsećamo, u vazdušnim napadima pre tri dana ubijen je jedan do vođa Islamske države Abdul Rahman Mustafa Mohamed.

Osim toga, Islamska država je emitovala audio poruku, navodno svog vođe Abu Bakr al-Bagdadija koji se nije mesecima oglašavao.

B92, TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: