SAD zapretile S. Koreji

Svetske vesti - Sreda 03.02.2016 - 08:31

SAD su zapretile Severnoj Koreji oštrijim sankcijama Saveta bezbednosti UN ako sprovede planirano lansiranje satelita.

Najava lansiranja satelita uznemirila svet; Foto: KCNA Najava lansiranja satelita uznemirila svet; Foto: KCNA

"Severna Koreja preti da krene u pogrešnom pravcu.

To je pogrešan pravac sa stanovišta međunarodne zajednice", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za azijsko-pacifička pitanja Danijel Rasel, prenosi AP.

Severna Koreja je obavestila Međunarodnu pomorsku organizaciju da između 8. i 25. februara planira da lansira raketu koja će nositi satelit, saopštila je ta organizacija.

Ovo lansiranje će, prema oceni agencije AP, izazvati oštru međunarodnu osudu, jer Ujedinjene nacije i druge svetske organizacije takve testove smatraju paravanom za zabranjeno testiranje raketa dugog dometa, koje ima za cilj da unapredi severnokorejske nuklearne i raketne programe.

Sevena Koreja se možda priprema za lansiranje rakete, rekli su američki zvaničnici pre nekoliko dana, pozivajući se na pojačanu aktivnost na području u blizini Tongčang-rija, lokacije za testiranje projektila.

"Naša zabrinutost je da će oni izvesti lansiranje u svemir, ali to je zapravo ista tehnologija za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa", kazao je za Rojters drugi američki zvaničnik.

informacija dolazi u trenutku kada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji nakon četvrtog nuklearnog testa koji je ta država sprovela 6. januara, naveo je BBC.

Komitet za spoljne poslove američkog Senata odobrio je danas zakon kojim se proširuju sankcije Pjongjangu zbog nuklearnog programa, kršenja ljudskih prava i sajber aktivnosti.

Zakon je usvojen jednoglasno, a članovi Komiteta očekuju da će ga odobriti Senat u punom sastavu i potpisati predsednik SAD Barak Obama, čime bi stupio na snagu.

Japan će uništiti severnokorejsku raketu ako bude pretila njegovoj teritoriji, saopštilo je u sredu japansko ministarstvo odbrane posle najave Pjongjanga da namerava da lansira jednu balističku raketu ovog meseca.

"Ministar odbrane je izdao naređenje da se uništi takva raketa ako se potvrdi da će pasti na japansku teritoriju", navodi se u saopštenju.

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani doneo je tu odluku posle potvrde Severne Koreje da planira narednih dana da lansira raketu koju naziva satelitom, navodi se dalje u saopštenju.

Naređenje će izvršiti protivvazdušna odbrana zemlje koja uključuje sistem zemlja-vazduh PAC-3 kao i sisteme SM-3 postavljene na brodovima.

To stanje pripravnosti trajaće od 8. do 25. februara što je Pjongjang odredio kao moguće vreme lansiranja.

Južna Koreja i Japan, kao i prethodno SAD, upozorile su u sredu Severnu Koreju na posledice eventualnog ispaljivanja balističke rakete nekoliko nedelja pošto je obavila svoju četvrtu nuklearnu probu.

Taj plan predstavlja "ozbiljnu provokaciju", rekao je jutros japanski premijer Šinzo Abe.

"Ako Severna Koreja tvrdoglavo izvede to lansiranje to će biti jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i ozbiljna provokacija", rekao je on u Parlamentu.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: