Saudijke uskoro za volanom

Svetske vesti - Subota 08.11.2014 - 13:28

Žene u Saudijskoj Arabiji bi uskoro mogle da dobiju mogućnost da sednu za volan pod uslovom da budu starije od 30 godina, da ne voze posle osam uveče i da ne nose šminku.

Jer žene za volanom šire razuzdanost (Foto: bportal.ba) Jer žene za volanom šire razuzdanost (Foto: bportal.ba)
Član Šura saveta rekao je da je ta savetodavna skupština, koju imenuje kralj, predložila vladi ukidanje zabrane vožnje za žene.
 
Taj predlog ne znači i njegovo usvajanje, ali predstavlja značajan preokret pošto su saudijske vlasti donedavno uporno odbijale slične predloge. Ovu u svetu jedinstvenua zabranu ultrakonzervativni sveštenici su opravdavali ocenom da bi se sa ženama za volanom zemljom raširila "razuzdanost".
 
Prema tom predlogu, ženama starije od 30 godina bi mogle da voze, ali uz odobrenje muškog staratelja. Ženama bi bilo dozvoljeno da voze od sedam ujutro do osam uveče od subote do srede, a od podneva do osam uveče u četvrtak i petak, što se smatra vikendom u toj zemlji.
 
Među uslovima je i da vozačice budu konzervativno obučene i da ne budu našminkane, rekao je zvaničnik. U gradovima bi mogle da voze i bez staratelja, ali bi vožnja van grada zahtevala da muškarac bude u kolima.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: