Sedam država pod istragom EU

Svetske vesti - Četvrtak 08.12.2016 - 13:42

Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv sedam država, među kojima su Nemačka i Britanija, zbog neuspešnog rešavanja problema varanja na testovima emisije štetnih gasova iz automobila, poznatog pod nazivom "dizelgejt", posle skandala u Folksvagenu.

Države optužene jer nisu kaznile Države optužene jer nisu kaznile "Folksvagen" FOTO: Getty Images

Evropska komisija je u četvrtak preduzela pravne akcije "protiv sedam zemalja članica zbog toga što nisu uspele da ispune svoje obaveze predviđene zakonom Evropske unije", navodi se u saopštenju Komisije.
 
Nemačka, Britanija, Španija, Luksemburg su optuženi zbog toga što nemačkom Folksvagenu (VW) nisu odredili istu vrstu kazne kao onu sa kojom se ta kompanija suočila u SAD zbog korišćenja nezakonitog softvera za maskiranje emisije štetnog azotnog oksida na laboratorijskim testovima.
 
Protiv Češke, Litvanije i Grčke je, takođe, otvorena istraga, jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.
 
"Dizelgejt" skandal je izbio u septembru 2015. godine kada je VW priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.
 

Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: