Severna Koreja isprobava nove rakete

Svetske vesti - Petak 03.04.2015 - 15:30

Severna Koreja isprobala je četri rakete kratkog dometa, na svojoj zapadnoj obali, u operaciji pod nadzorom lidera Kim Džong Una, izjavio je portparol vojske.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Rakete su ispaljene iz baze na zapadnoj obali i preletele su više od 100 kilometra, da bi pale u more, rekao je portparol za AFP, dodajući da je proba tajala 45 minuta, ali da tačan model projektila nije poznat.

Do vežbi je došlo usred povišenih tenzija zbog toga što je Severna Koreja osudila godišnje vojne vežbe Južne Koreje, na koju gleda kao na probu za invaziju.

Jedna od tih združenih vežbi je prekinuta prošlog meseca, a duga se nastavlja do 24. aprila.

Godišnje vežbe uvek izazivaju povišenu napetost između dve Koreje, koje su tehnički i dalje u ratu, jer je oružani sukob od 1950. do 1953. godine okončan prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom.

Severna Koreja je izrazila svoje nezadovoljstvo ovogodišnjim vežbama, početkom marta, sa ispaljivanjem dve balističke rakete kratkog dometa u more, sa istočne obale.

Ta zemlja, koja poseduje i nuklerano naoružanje, ispalila je 13. marta i sedam raketa zemlja - vazduh u more sa svoje istočne obale.

Rezolucija UN zabranila je bilo kakve probe balsitičkih raketa u severnoj Koreji.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: