Skupština Saveta Evrope ukinula pravo glasa Rusiji

Svetske vesti - Četvrtak 10.04.2014 - 18:50

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uskratila je do kraja 2014. pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog pripajanja Krima Rusiji.

Rusiji zabranjeno da glasa u Savetu Evrope (Foto: rtv.rs) Rusiji zabranjeno da glasa u Savetu Evrope (Foto: rtv.rs)
Ruskoj delegaciji je pravo glasa bilo uskraćeno i 2000. godine, tada zbog ruske vojne intervencije u Čečeniji.
 
Savet Evrope je u sredu usvojio rezoluciju kojom je ocenjeno da je "takozvani referendum na Krimu bio neustavan", da "nelegalno rusko pripajanje Krima nema pravnog efekta" i da "Savet Evrope to ne priznaje".
 
Ruska delegacija je bojkotovala raspravu u skupštine koja je prethodila glasanju, ocenivši je kao "farsu", i najavila da će napustiti skupštinu u znak protesta zbog današnje odluke. Šef delegacije Aleksej Puškov rekao je da je ta odluka "najgrublje kršenje prava Rusije". "Ako žele ulogu inkvizitora, neka je igraju sami. U ovom trenutku razmišljamo da li i dalje želimo da budemo deo PS SE", rekao je Puškov.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: