Skuvaj kafu kako EU kaže

Svetske vesti - Sreda 16.04.2014 - 22:16

Evropska unija je do sada usvojila brojne propise o uštedi struje tako da su na red došla uputstva kako da se u kućama koriste aparati za kuvanje kafe.

Ilustracija Ilustracija

To, prema oceni nemačkih medija, stvara osećaj kod građana da ih Brisel postrojava kako hoće i prisilno vaspitava.

Evropska komisija će regulisati vreme podgrevanja kafe u kućnim aparatima, a to se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji su omiljeni u Nemačkoj, prenosi radio "Dojče vele" komentare nemačkih medija.

List "Mitelbajeriše cajtunga" sugeriše i rešenje nezadovoljnim građanima. "Izbori za EP se održavaju 25. maja. Možda bismo svi mi mogli da doprinesemo štednji struje u Briselu i Strazburu i tamo pogasimo svetlo u nekim kancelarijama", zaključuje "Mitelbajeriše cajtunga".

Nemački "Bild" piše da Brisel "hoće da isključi kućne aparate za kafu jer troše previše struje i da svi aparati u privatnoj upotrebi moraju da se isključuju automatski, neki već i posle pet minuta".

"To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i hladnu kafu!", zavapio je nemački tabloid.

Nemački mediji, svi od reda, podsećaju da EU ograničava potrošnju struje usisivača, kuhinjskih aspiratora ili aparata za kafu.

"To su mali koraci koji imaju ogromno dejstvo. Doduše, to dejstvo je drukčije od onog koje priželjkuju briselske birokrate.

Jer, bitan efekat tih mera nije ušteda energije, iako se ona nesumnjivo postiže. Posledica je pre svega da građani osećaju da ih EU postrojava kako hoće", navodi list "Rajn-Nekar cajtung" iz Dizeldorfa.

"Frankfurter algemajne cajtung" podseća da smernice o ekološkom dizajnu koje su Evropski parlament i Savet ministra poslednji put "doterali" 2009, nalažu Komisiji da razradi propise o potrošnji energije kako privatnih aparata tako i industrijskih mašina.

"Tako je Komisija praktično zabranila proizvode koji ne ispunjavaju njene zahteve - što je dovelo i do zabrane klasične sijalice sa užarenim vlaknom", navodi taj list.

"To što su sada pogodjeni aparati za kafu, nije iznenadjenje. Lista proizvoda čiju potrošnju struje treba da reguliše EU već je odavno poznata - tu su usisivači za prašinu, aparati za kafu, tuševi u kupatilima, pumpe, ali i električne alatke i šporeti, bilo da su privatni ili industrijski", piše list.

List podseća da ni lista proizvoda, ni pravila, nisu samostalno delo Komisije već da u svemu učestvuju države i proizvođači aparata, a u slučaju aparata za kafu, i sami proizvodjači su se saglasili sa novom merom.

OK RADIO, Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: