Spasen posle 66 dana na moru

Svetske vesti - Petak 03.04.2015 - 19:47

Jedriličar koji je pre dva meseca nestao tokom plovidbe Atlantskim okeanom, nađen je na svojoj prevrnutoj jedrilici kod obale Severne Karoline.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Kako se navodi, on je već nekoliko sati kasnije izašao iz bolnice sasvim zdrav, bez opekotina od sunca ili dehidracije.

Luis Džordan (37) je rekao za TV WAVY da je preživeo štedeći i vodu i snagu.

Posada broda pod nemačkom zastavom za prevoz kontejnera našla je Džordana u četvrtak popodne na njegovoj maloj jedrilici s jednim jarobolom, dugačkoj 10 metara.

Pošto se na nemačkom brodu istuširao i razgovarao telefonom s porodicom, preuzela ga je Obalska straža i helikopterom prevezla u bolnicu.

Nisu poznate pojedinosti o tome kako je proveo 66 dana na okeanu, osim što je rekao da se hranio ribom koju je hvatao, a ne zna kada mu se prevrnula jedrilica.

Brodolomnik priča da ga posada nemačkog broda najpre nije ugledala, a da se potom namučio da skrene pažnju na sebe.

- Reagovali su tek kada sam uzdigao naopako okrenutu zastavu što je međunarodni znak pomoraca za pomoć - kaže on.

Džordan je na jedrilici iz 1950-ih godina živeo u marini u Konveju, u Južnoj Karolini, do januara, kada je rekao porodici da ide na plovidbu. Tako je i učinio 23. januara, od kada niko nije čuo šta je s njim.

Ispričao je da je zaplovio na sever i naišao na loše vreme i visoke talase, te mu se jedrilica postepeno napunila vodom i ostala da pluta, prepuštena na milost okeanu.

Dok je čekao da ga neko spase, štedeo je slatku vodu iz rezervoara jedrilice, pijući po pola litra dnevno.

Džoradnov otac je 29. januara obavestio Obalsku stražu da mu nema sina i potraga je počela 8. februara, a prekinuta je deset dana kasnije.

Beta/AP

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: