Spomenik Principu u Sarajevu

Svetske vesti - Petak 27.06.2014 - 16:18

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i sarajevskog atentata u gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu otkriven je spomenik Gavrilu Principu.

(Foto: oslobodjenje.ba) (Foto: oslobodjenje.ba)
Spomenik je izliven u bronzi i visok je dva metra, a njegov autor je beogradski vajar Zoran Kuzmanović. 
 
Spomenik su otkrili srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić. 
 
"Pucanj Gavrila Principa bio je pucanj za slobodu. Njegov pucanj bio je uvod u ono što su neki Evropljani pripremali godinama, a Srbi su iz tog rata izašli kao pobednici", kazao je Radmanović. 
 
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je Gavrilo Princip heroj srpskog naroda, te da spomenik u Istočnom Sarajevu ima simboliku, "jer je spoj herojske prošlosti srpskog naroda i budućnosti koju će graditi naredne generacije". 
 
Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, odvojeno obeležavaju godišnjicu početka Prvog svetskog rata, a postoje i velike razlike u tumačenju Sarajevskog atentata. 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: