Sporazum o Bregzitu gotov u 2018; Nemci i Francuzi oprezni

Svetske vesti - Petak 08.12.2017 - 13:29

Brisel, Berlin, Pariz -- Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU mora da bude spreman do oktobra 2018, kaže glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije. Nemci uzdržani.

Napredak u pregovorima o Bregzitu FOTO: Thinkstock Napredak u pregovorima o Bregzitu FOTO: Thinkstock

"Moraćemo da imamo konačnu verziju sporazuma o povlačenju spremnu do oktobra 2018, za manje od godinu dana", rekao je Barnije na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Velika Britanija i EU objavile su jutros da su postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Barnije je kazao takođe da nije moguće izneti tačnu sumu novca koji će Britanija platiti EU nakon izlaska iz evropskog bloka zato što bi brojke mogle da se promene u budućnosti.

Nemačka Vlada pozdravila je danas privremeni dogovor Velike Britanije i Evropske komisije o uslovima Bregzita kao korak napred, ali upozorila da je druga faza pregovora o budućim odnosima "veoma složena".

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert rekao je da je izveštaj o napretku u pregovorima o Bregzitu korak napred, ali da će nemačka Vlada pažljivo ispitati taj izveštaj, preneo je Asošiejted pres.

Zajbert je rekao da će uslediti "veoma složena druga faza pregovora, o kojoj će, naravno, Nemačka razjasniti svoje pozicije".

Najveća nemačka biznis organizacija, Federacija nemačkih industrija, izrazila je olakšanje zbog prelaska prve prepreke u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU, ali i upozorila da najteži deo tek sledi i pozvala na ubrzavanje pregovora. Visoki zvaničnik te organizacije Joakim Lang rekao je danas da je "proboj doneo olakšanje" nemačkim kompanijama.

On je, međutim, upozorio da "najteži deo pregovora tek sledi" i da kompanije žele jasnu sliku o budućim odnosima Brisela i Londona, "što je pre moguće".

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je danas oprezno pozdravio objavu dugo očekivanog napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU. Le Drijan je izjavio da pregovori o Bregzitu "postepeno dolaze do pozitivnog ishoda" ali da uslovi britanskog izlaska moraju biti "jasno definisani".

Francuski ministar je izjavu dao pošto su zvaničnici Britanije, Irske i EU postigli dogovor o uslovima razlaza.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: