Srbima manje ministarstava na Kosovu

Svetske vesti - Nedelja 23.11.2014 - 17:27

U novoj Vladi Kosova Srbi će dobiti manje ministarstava nego ranije.

(Ilustracija: B92) (Ilustracija: B92)

Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova su dogovorile koaliciju. Međutim, iz DSK  poručuju da dogovor neće važiti ukoliko ne dobiju mesto premijera.

Mediji spekulišu da će vođa DSK Isa Mustafa biti premijer, a predsednik DPK Hašim Tači će 2016. godine postati predsednik Kosova.

Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke rekao je da posao nije još gotov.

- Oni su imali sastanak da naprave kako bi nova vlada trebalo da funkcioniše, ali još nije gotov posao, još mora da se razjasni mnogo toga, a najkritičnije je ko će biti premijer - kaže Rašić.

Odnos Beograda i Prištine po formiranju nove vlade ne bi trebalo da bude bitno promenjen. Dva od četiri prioriteta Hašima Tačija su Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština. Ipak, u novoformiranoj koaliciji srpska strana verovatno će imati manje ministarstava nego ranije.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da to nikako ne znači smanjenje uticaja, i da će Srbi biti "jezicak na vagi" sa ozbiljnim uticaje u parlamentu i vladi.

Za rad u novoj Vladi su spremni i predstavnici srpske liste. Poručuju da će od prvog dana aktivno učestvovati u zaštiti srpske zajednice.

- Nije samo važan broj ministarstava, važan je život naših ljudi i opstanak i povratak, zaštita kulturnih dobara, SPC, Zajednica srpskih opština – rekao je Slobodan Petrović iz Srpske liste.

U četvrtak bi na Kosovu trebalo da bude izabran predsednik parlamenta. Posle toga uslediće i izbor nove Vlade. Za Srbiju je deblokada kosovskih institucija važna jer će to omogućiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine.


 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: