Otrovnica u Jadranu!

Svetske vesti - Sreda 08.07.2015 - 12:34

Najotrovnija riba na svetu, fugu, uhvaćena je juče u crnogorskom delu Jadrana kod Rafailovića.

foto: Getty foto: Getty
Ribar Ilija Rafailović je izvukao ribu fugu sa samo pet metara dubine i odmah je odneo u Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da je reč upravo o toj otrovnoj ribi.
 
Riba fugu je nedavno uhvaćena i blizu Dubrovnika, a ovo je prvi slučaj da je pronađena i u crnogorskom delu Jadrana.
 
- Otrov iz jetre – tetraodoksin- je izuzetno termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a kao glavni razlog jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stavarnje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru - kazao je za "Vijesti" Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora.
 
Riba fugu, iako je otrovna i može da bude kobna po čoveka, odavno je poseban specijalitet u Japanu, ali je tamo spremaju posebno obučeni kuvari, koji su za to dobili licencu.
Vijesti

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: