Šta su lekari znali o Lubicu

Svetske vesti - Petak 12.06.2015 - 12:36

Andreas Lubic se lekarima žalio da ima samo 30 odsto vida, da povremeno vidi bljeskove svetlosti i da pati od anksioznosti zbog koje jedva može da spava.

Pilot posetio čak 41 lekara Pilot posetio čak 41 lekara

Pilot kompanije Džermanvings, koji je krajem marta srušio avion u francuskim Alpima, posetio je za pet godina čak 41 lekara, izjavio je danas francuski tužitelj Bris Robin u Parizu nakon sastanka sa oko 200 članova porodica žrtava.

On je najavio da će proširiti istragu o padu aviona ''Džermanvingsa'' nakon što su se pojavili podaci da je pilot posetio sedam doktora mesec dana pre nesreće kako bi se utvrdilo da li je neko odgovoran za ubistvo bez predumišljaja.

"Francuski krivični zakon mi zabranjuje da otvorim sudsku istragu za ubistvo s predumišljajem, jer je izvršilac mrtav'', naglasio je Robin, koji je postavio tri istražne sudije da vode istragu o padu aviona.

Rođacima žrtava koji su došli u Pariz da potraže odgovore o letu, prikazane su tri različite rekonstrukcije događaja u kokpitu, navodi šef grupe za podršku u nesrećnim slučajevima Stefan Gikuel.

Istražitelji su saopštili da je nemački kopilot Andreas Lubic (27) namerno oborio avion na putu od Barselone do Dizeldorfa 24. marta, prilikom čega je svih 150 putnika poginulo.

Robin je saopštio da je Lubic, koji je patio od ''psihoze'', bio uplašen da će izgubiti svoj vid i konsultovao se sa 41 razlicitim doktorom u proteklih pet godina, uključujući lekare opšte prakse, psihijatre i otorinolaringologe.

Nekoliko od ovih doktora koji su ispitani kažu da se Lubic žalio da ima samo 30 odsto vida, da povremeno vidi bljeskove svetlosti i da pati od anksioznosti zbog koje jedva može da spava.

Kako lekari navode, Lubic je rekao da ''život nema smisla bez vida''.

Međutim, doktori koje je konsultovao, uključujući one koji su mu rekli da ne ide na posao dva dana pre nesreće, nisu otkrili javnosti njegove mentalne probleme zbog poverljivog odnosa sa pacijentom.

''Jedno od glavnih pitanja u sudskoj istrazi će biti: kako manevrisati između medicinskih prava pacijenta i bezbednosti leta kada imate nestabilnog pilota'', rekao je Robin.

Gikuel kaže da proširena istraga treba da utvrdi da li je došlo do greške u praćenju mentalnog stanja kopilota.

''Jasno možemo videti da tužilac otvara istragu da bi postavio pitanje ubistva iz nehata i utvrdio krivicu i nemarnost Lufthanse u otkrivanju Lubicovog zdravstvenog stanja'', rekao je Gikuel.

Neke porodice su pobesnele nakon što ih je Lufthansa, matična kompanija Džermanvingsa, obavestila da će repatrijacija tela biti odložena zbog problema sa izdavanjem potvrda o smrti usled pravopisnih grešaka.

Gradonačelnik francuskog sela Pra-Ot-Bleon koje se nalazi u blizini mesta nesreće, kaže da je došlo do malih pravopisnih grešaka ''kod stranih imena'' na nekoliko potvrda o smrti.

Let sa posmrtnim ostacima dece čije su porodice već isplanirale sahrane, poslat je u sredu, kako je prvobitno i bilo planirano.

Tela svega 44 od ukupno 72 Nemaca je do danas vraćeno kući radi sahrane, prenosi agencija AFP.

Robin je izjavio da će tela 30 španskih žrtava biti vraćena u ponedeljak a da će posmrtni ostaci ostalih ljudi iz 18 zemalja biti predati porodicama do kraja juna.

On je dodao da su repatrijacije odložene zbog različitih zakona o balsamiranju tela žrtava.

Istraživači su prošlog meseca završili sa identifikacijom svih 150 osoba na letu, a neidentifikovani ostaci će biti sahranjeni u ''zajedničkoj grobnici'' u Verneu, gradu koji se nalazi blizu mesta nesreće.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: