Šta to ima Bugarska pa Grci hrle tamo?

Svetske vesti - Petak 24.07.2015 - 18:05

Suočene sa dubokom ekonomskom krizom kod kuće, najmanje 11.000 grčkih kompanija pronašlo je sigurno utočište u susednoj Bugarskoj, najsiromašnijoj članici EU.

U bugarskoj postoji stabilnost, tvrde Grci.Foto: Thinkstock U bugarskoj postoji stabilnost, tvrde Grci.Foto: Thinkstock


- Ovde imamo stabilnost, pouzdanu poresku politiku i zakone i pozitivno poslovno okruženje -navodi Janis Politis, predsednik grčkog proizvođača higijenskih proizvoda Septona, koji je pre 10 godina otvorio fabriku u gradu Ruse na severu Bugarske, prenosi agencija Frans pres.

Oko 120 velikih grčkih kompanija otvoreno je u Bugarskoj tokom 2000-ih u sektorima maloprodaje, metalurgije, distribucije goriva, građevine i nekretnina. Iako je migracija velikih firmi od 2009. manja, sve veći broj malih i srednjih grčkih preduzeća, posebno onih koja trguju sa Evropom, zemljama Balkana i Rusijom, nastavlja da se seli u Bugarsku da bi iskoristili niže poreze.

Kostas Mihail je prošle godine napustio Atinu i otvorio pekaru u Sofiji. "Planiram da proširim poslovanje. Ne verujem da će situacija u Grčkoj uticati na moje planove", rekao je on.

"Bugarska mi je dala priliku da preživim, što je u Grčkoj ovih dana teško. Gotovo je nemoguće voditi firmu u Grčkoj, kompanije se gase u roku od mesec, dva, tri...posle otvaranja, zbog poreza i visokih kamatnih stopa", navodi Panajotis Duvos, koji drži prodavnicu grčkih delikatesa u centru Sofije od 2011. Duvos namerava da otvori radnje u Varni i Burgasu na Crnom moru, ali situacija u Grčkoj i dalje preti njegovom poslovanju.

- Svi moji dobavljači su Grci i plašim se da neće moći da proizvedu dovoljno robe i da nastave sa isporukama mojoj radnji. Zbog kontrola kapitala, oni ne mogu da podignu novac za transport i gorivo - rekao je Duvos za Frans pres.

Mnoge izvozno orijentisane kompanije otkrile su da je Bugarska raj za poslovanje još pre dve decenije. Budući da mahom sarađuje sa firmama sa zapada, Kirijakos Fotinos je preselio svoju modnu kuću u Bugarsku 1996. Fotinos navodi da ga je više pogodila ekonomska kriza u Evropi iz prethodnih pet godina i damping cene kineskih proizvoda nego nedavni razvoj dogadjaja u domovini.

Njegova kompanija, koja ima proizvodno postrojenje u blizini Atine, ima godišnje prihode od 50 miliona evra, koji su u poslednjih pet godina uvećani 30 odsto zahvaljujući izvozu u zapadnu Evropu, a ne u Grčku.

Bugarska je bankrotirala 1990. posle pada komunističkog režima, a ponovo se našla na ivici bankrota 1996/97. nakon kolapsa 14 banaka. Međunarodni monetarni fond joj je tada nametnuo režim štednje, zahvaljujući kom je lev još uvek vezan za evro i pomoću kog je izašla iz krize i postala jedna od fiskalno najdisciplinovanijih članica EU.

Javni dug Bugarske jedan je od najnižih u EU i iznosi 28,8 odsto bruto domaćeg prozivoda, u odnosu na grčkih 177 odsto.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: