Stoltenberg: NATO ne želi novi Hladni rat

Svetske vesti - Petak 28.10.2016 - 06:39

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u petak da Alijansa ne vidi Rusiju kao pretnju i ne želi novi Hladni rat.

Stoltenberg je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da je cilj planiranog raspoređivanja dodatnih 4.000 vojnika u istočnoj Evropi "sprečavanje, a ne izazivanje sukoba". Prema njegovim rečima, NATO ne želi konfrontaciju s Rusijom.

"Uprkos trenutnim tenzijama, vojna alijansa ne smatra Rusiju pretnjom", kazao je Stoltenberg.

BBC ocenjuje da su odnosi zapada i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata.

Stoltenberg je dodao da NATO teži ka uspostavljanju "kooperativnijih i konstruktivnijih odnosa sa Rusijom".

Stoltenberg je juče rekao da čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Nemačke, Velike Britanije i SAD da razmeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

Kako je rekao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Nemačka.

Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj, preneo je Sputnjik.

On je podsetio da je na samitu NATO u Varšavi postignut dogovor da se početkom 2017. godine razmeste dodatna četiri bataljona i izrazio zadovoljstvo što se taj dogovor realizuje.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: