Stotine džihadista čekaju znak za napade u Evropi

Svetske vesti - Utorak 25.08.2015 - 14:05

Stotine islamskih ekstremista spremne su za terorističke napade u Evropi, nakon što su se vratili iz Sirije i Irana, upozorili su španski zvaničnici.

Džihadiste obučavali pripadnici AL Kaide. Foto:Thinstock Džihadiste obučavali pripadnici AL Kaide. Foto:Thinstock

Navodi se da je reč o džihadistima koje su obučavali pripadnici Al Kaide i Islamske države, a koji u Evropi spremni čekaju znak za pokretanje terorističkih napada, prenose britanski mediji.

Među njima je i 350 Britanaca koji su obučavani na teritoriji pod kontrolom Islamske države.

"Ovi ljudi nisu dobro obučeni, ali su spremni da urade bilo šta. Oni su indoktrinirani, ali su prošli minimalan trening", kaže jedan insajder.

Kako "Tajms" navodi, ekstremisti su pod prismotrom države, ali se pojedincima izgubio svaki trag.

Španski ministar bezbednosti Francisko Martinez nedavno je rekao da "ovi mladići veoma brzo postaju pristalice ID i za nekoliko nedelja postaju fanatici".

Ekstremisti Islamske države imaju razvijenu mrežu regrutovanja putem interneta, a osim muškaraca, skloni su i vrbovanju dece - ratnika, kao i tinejdžerki.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: