Štrajkovi širom Nemačke

Svetske vesti - Četvrtak 29.01.2015 - 15:29

Desetine letova otkazane su na aerodromima u Dizeldorfu i Kelnu zbog štrajka radnika ozbezbeđenja i spora sa poslodavcima oko plata.

(Ilustracija: deutschlandfunk.de) (Ilustracija: deutschlandfunk.de)

Iz istog razloga štrajkuje i najveći sindikat u metalskom sektoru.

Aerodrom Keln/Bon otkazao je danas 40 od 190 letova, a Dizeldorf 205 od 530 zbog štrajka upozorenja.

Tri runde pregovora između sindikata radnika obezbeđenja i poslodavaca bile su neuspešne, a početak nove runde zakazan je za 5. februar.

Poslodavci su odbacili zahteve sindikata da plate radnika budu uvećane od 1,5 do 2,5 evra po satu.

Hiljade industrijskih radnika u Nemačkoj takođe štrajkuje zbog zastoja u pregovorima o platama u metalurškom sektoru, a organizator je najveći nemački sindikat IG metal, koji zastupa 3,7 miliona radnika.

Sindikat je odbacio predlog poslodavaca da plate od marta budu uvećane 2,2 odsto, zahtevajući rast od 5,5 odsto za celu 2015. i navodeći da solidna tražnja u najvećoj evropskoj privredi opravdava takav zahtev.

U oblasti Severna Rajna-Vestfalija, zapadnoj industrijskoj zoni Nemačke, više od 3.000 radnika u 15 kompanija noćas je obustavilo rad na najmanje sat vremena.


 

Blic, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: