Sukob imigranata, 12 bačeno u more

Svetske vesti - Četvrtak 16.04.2015 - 19:45

Italijanska policija uhapsila je 15 ljudi zbog sumnje da su bacili u more 12 imigranata sa čamca koji je prevozio imigrante iz Libije.

Foto: Beta, AP Foto: Beta, AP

Kako navode preživeli imigranti, do toga je došlo nakon sukoba muslimana i hrišćana, javila je agencija Ansa.

Oni su ispričali da su 14. aprila iz Libije pošli čamcem u kojem je bilo 105 ljudi, mahom iz Senegala i Obale Slonovače.

Tokom puta, imigranti muslimani sukobili su se sa drugom grupom koju su nazvali hrišćanima i zapretili im da će ih baciti u vodu, navela je Ansa.

Uhapšeni imigranti su iz Malija, Senegala i Obale Slonovače, a optuženi su za višestruko ubistvo na osnovu verske mržnje.

Ranije u toku dana, italijanski mediji su preneli da je samo četvoro imigranata preživelo nesreću u kojoj se utopila 41 osoba nakon što je čamac koji ih je prevozio potonuo u Mediteranu.

Preživele je spasla italijanska mornarica i prebacila ih u sicilijansku luku Trapani, javila je agencija Ansa.

Četvoro preživelih rekli su italijanskoj policiji i humanitarnim organizacijama da je gumeni čamac koji je prevozio 45 imigranata potonuo dok je plovio iz Libije, preneo je AFP.

Italija je ranije danas zatražila više pomoći za spasavanje migranata koji rizikuju život da predju Sredozemno more i zatražila "jasan odgovor" od Evropske unije na pitanje gde izbeglice treba da budu poslate.

Nakon subotnje tragedije kada se najmanje 400 migranata utopilo u pokušaju da iz Libije stignu do obala Italije, ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni je rekao da njegova zemlja snosi skoro sve troškove patroliranja i spasavanja u Sredozemnom moru.

- Devedeset odsto troškova tih operacija pada na naša ledja, i mi do sada nismo dobili adekvatan odgovor Evropske unije - rekao je Đentiloni za italijanski dnevni list "Korijere dela sera", dodajući da samo EU troši tri miliona evra dnevno za svoju operaciju nadziranja "Triton".
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: