Tajna pisma princa Čarlsa

Svetske vesti - Sreda 13.05.2015 - 19:44

Britanska vlada objavila je pisma koja je princ Čarls pisao vladinim ministrima između 2004. i 2006. godine.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Pisma su objavljena nakon duge pravne bitke u kojoj je pravo princa na privatnost stavljeno naspram prava javnosti da bude obaveštena.

U grupi od 27 pisama, nalaze se pisma koja je princ pisao pre više od jedne decenije tadašnjem premijeru Toniju Bleru i drugim vladinim zvaničnicima po pitanjima koja se tiču poljoprivrede, statusa oružanih snaga, razvoja Severne Irske i drugim temama, preneo je AP.

Ti rukopisi se u Britaniji smatraju kontroverznim, jer se od princa Čarlsa, kao budućeg kralja, očekuje da bude neutralan po političkim pitanjima.

Britanska vlada je godinama pokušavala da pisma zadrži u tajnosti iz bojazni da bi njihovo objavljivanje moglo da naruši percepciju neutralnosti budućeg kralja, ali je naposletku izgubila spor po pitanju slobode informisanja koji je pokrenuo list "Gardijan".

Pres služba princa od Velsa oglasila se danas braneći pisma, u kojima je, kako se navodi, princ izražavao zabrinutost zbog pitanja od opšteg značaja, koja je iznosio u javnosti, poput stanja poljoprivrede, očuvanja istorijskih zgrada, profesionalnog usavršavanja nastavnika i drugih.

Princ Čarls je ranije izjavljivao da je razočaran jer njegova privatnost nije zaštićena.

Znaci napetosti bili su prisutni danas, kada je jedan savetnik za medije koji radi za princa Čarlsa, skinuo sunđer sa mikrofona TV izveštača koji je pitao princa o pismima, navela je američka agencija.

Vladi je naloženo da objavi pisma 2012. pošto je izgubila slučaj na sudu.

Generalni tužilac je, međutim, stavio veto na tu odluku, navodeći da su Čarlsova pisma deo njegovih priprema da postane kralj i da treba da ostanu privatna.

Ovu odluku podržao je jedan sud, da bi je prošle godine poništio Apelacioni sud.

Britanski Vrhovni sud podržao je u martu tu odluku što je dovelo do objavljivanja pisama.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: