Teroristi u Parizu imali pasoše EU?

Svetske vesti - Četvrtak 19.11.2015 - 11:31

Nijedan od osam izvršilaca terorističkih napada u Parizu nije bio izbeglica sa Bliskog istoka niti iz Afrike, već je svaki imao pasoš Evropske unije, pišu svetski mediji. U međuvremenu, Francuska najavila da će tražiti pooštrenu kontrolu pasoša za državljane EU koji ulaze i napuštaju šengensku zonu.

Francuska policija u potrazi za teroristima; FotoAFP/Getty Images Francuska policija u potrazi za teroristima; FotoAFP/Getty Images

Nakon napada u kojima je ubijeno 129 osoba, pojavila se sumnja da su napadači ušli u Evropu prerušeni u izbeglice, a poljske vlasti su čak izjavile da neće prihvatiti plan EU o ravnomernoj raspodeli izbeglica po zemljama Unije.

Ulje na vatru dolio je sirijski pasoš pronađen kod jednog napadača, ali, kasnije se ispostavilo da je reč o falsifikovanom dokumentu.

Kako prenose mediji, napadači nisu došli iz Sirije, nego su rođeni ili odrasli u zemljama Evropske unije: petorica iz Francuske, a troijica iz Belgije, navodi sarajevski portal Kliks.

Deveti osumnjičeni jošš nije identifikovan, a kod njega je pronađen falsifikovani sirijski pasoš na ime Ahmed el Muhamed.

Inače, Francuska je najavila da će od EU zatražiti da pooštri kontrolu pasoša za državljane EU koji ulaze i napuštaju šengensku zonu, kako bi se otežalo evropskim džihadistima da se neprimećeni vraćaju iz Sirije.

Ovaj predlog, u koji je Rojters imao uvid, jeste među nekoliko koje će Francuska izneti na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU u petak.

Francuska ponovo poziva na "reviziju" pravila u šengenskoj zoni, što je odraz njenog nestrpljenja i nezadovoljstva napretkom dogovora lidera EU u februaru nakon napada na list Šarli ebdo.

Prema tom dogovoru, pasoši svih putnika iz EU trebalo bi da budu rutinski proveravani u bankama bezbednosnih podataka, navodi Rojters.

U predlogu francuskog dokumenta navodi se da su napadi u Parizu ponovo ukazali na potrebu da se usvoje efikasne i hitne mere bolje kontrole spoljnih granica Evropske unije.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: