Tunis: Uhapšeno 127 osoba zbog napada na turiste

Svetske vesti - Subota 11.07.2015 - 20:48

Vlasti Tunisa saopštile su da su od napada na turiste kod grada Susu uhapsile 127 osumnjičenih za pripadnost ekstremističkim grupama.

Britanija savetuje svojim državljanima da ne putuju u Tunis. Foto: Beta/AP Britanija savetuje svojim državljanima da ne putuju u Tunis. Foto: Beta/AP

U napadu na letovalšte kod Susa je 26. juna ubijeno 38 turista od kojih 30 Britanaca."Od tog napada, snage bezbednosti su sprovele više od 700 operacija i uhapsile 127 osumnjičenih za pripadnost nekoj ekstremističkoj grupi", izjavio je tuniski zvaničnik Kamel Žendubi.

Više od 100.000 pripadnika policije, nacionalne garde i civilne zaštite učestovalo je u operacijama.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova preporučilo je petak svojim državljanima da napuste Tunis i da za sada ne putuju tamo.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi proglasio je 4. jula vanredno stanje u zemlji.

Vanredno stanje koje daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji, ukinuto u martu 2014. godine, bilo je na snazi od januara 2011. godine posle bekstva predsednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule "Arapsko proleće".

Posle te pobune, u Tunisu sve više napada ekstremista, uz pogibiju nekoliko desetina vojnika i policajaca.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri meseca. Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu - 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom letovalištu u Susu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: