TUR: Hapšenje zbog zavere protiv vlasti

Svetske vesti - Ponedeljak 01.09.2014 - 14:29

Oko 30 turskih policijskih zvaničnika uhapšeno je pod sumnjom da su učestvovali, između ostalog, u nezakonitom prišluškivanju zvaničnika i tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Opet je ljut.... (Foto: frontpagemag.com) Opet je ljut.... (Foto: frontpagemag.com)

Među uhapšenim je bivši načelnik specijalne policijske jedinice zadužene za finansijski kriminal Jakup Sajgili, koji je vodio antikorupcijsku istragu protiv predstavnika turskih vlasti u decembru 2013. godine.

Uhapšeni policajci optuženi su za pokušaj svrgavanja vlade i za pripadanje kriminalnoj organizaciji, odgovornoj za prisluškivanje Erdogana i drugih visokih funkcionera, prenosi turska televizija NTV.

Erdogan, koji je 10. avgusta izabran za predsednika Turske, tvrdi da je ta organizacija osnovana u saradnji dela policije i pravosuđa koji podržavaju njegovog glavnog rivala, uticajnog sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

Ta kriminalna organizacija je osumnjičena za špijunažu, nezakonito prisluškivanje, prevaru, korišćenje lažnih dokumenata, ometanje tuđe privatnosti i fabrikovanje dokaza.

Vlasti smatraju da je Gulen manipulisao istragom o korupcionaškom skandalu u koji su bili uključeni Erdogan i njegovo okruženje.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: