Turska: Novinaru 9.000 evra kazne zbog vređanja Erdogana

Svetske vesti - Ponedeljak 25.04.2016 - 20:15

Glavni urednik jednog turskog opozicionog lista Džan Dindar osuđen je na novčanu kaznu od 9.000 evra zbog vređanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u seriji članaka iz 2013. godine o korupcionaškom skandalu u kome se pominjao Erdogan i njegovi saradnici.

Redžep Tajip Erdogan; Foto: Reuters Redžep Tajip Erdogan; Foto: Reuters

Dindar je sam objavio vest o kazni u ponedeljak na svom Tviteru i napisao: "Ako je otkrivanje istine zločin, onda ćemo nastaviti da ga činimo".

Dindaru preti doživotna kazna zatvora u drugom slučaju gde mu se sudi za špijunažu.

Dindar je osuđen na kaznu od 28.650 turskih funti (oko. 9.000 evra) zbog nekoliko članaka i hronika o korupcionaškoj aferi iz decembra 2013. godine u kojoj se pominjao Erdogan, tada premijer Turske i njegovo okruženje, uključujući i njegov sin Bilal i sadašnj ministar saobraćaja.

Novinar je rekao da na sudu da ne misli da je počinio bilo kakav zločin, preneo je Dindarov list Džumhurijet.

Njegovi advokati rekli su da će se žaliti na presudu.

Dindar i jedan od njegovih kolega mogu da dobiju doživotni zatvor u drugom suđenju.

Oni su optuženi za špijunažu, otkrivanje državnih tajni i pokušaj državnog udara zato što su 2014. godine objavili članak i video snimak u kome se govori o tome da su turske tajne službe isporučivale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: