U Tunisu vanredno stanje

Svetske vesti - Subota 04.07.2015 - 17:55

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi proglasio je vanredno stanje u zemlji, osam dana posle napada u kojem je ubijeno 38 turista na plaži jednog hotela.

foto: looklex.com foto: looklex.com
"Predsednik je proglasio vanredno stanje u Tunisu i kasnije će se obratiti naciji", saopštila je Esebsijeva pres služba.
 
Vanredno stanje u Tunisu daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji.
 
Vanredno stanje je ukinuto u martu 2014. godine, a bilo je na snazi od januara 2011. godine posle bekstva predsednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule "arapsko proleće". 
 
Posle revolucije, Tunis se sve više suočava s porastom džihadističkih napada, koji su odgovorni za smrt nekoliko desetina vojnika i policajaca. 
 
Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri meseca. 
 
Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu - 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom letovalištu u Susu. 
 
Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je nedavno u intervjuu za BBC da je policija bila suviše spora u reagovanju na napade, priznajući prvi put da je bilo bezbednosnih propusta.
Beta

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: