Ugušeni protesti u Hongkongu

Svetske vesti - Ponedeljak 15.12.2014 - 09:17

Policija u Hongkongu “ugušila” je u ponedeljk do kraja proteste uklonivši poslednje šatore i barikade kojima su demonstranti već dva i po meseca blokirali glavne saobraćajnice.

Uklonjeni i poslednji šatori Uklonjeni i poslednji šatori
U trećem, poslednjem kampu ostalo je 17 demonstranata, a policija im je dala poslednju priliku da doborovoljno odu pre nego što je počela da ih uvodi u autobus. 
 
Demonstranti nisu pružali otpor. Uzvikivali su "Vratićemo se" i pozivali šefa lokalne vlade Leunga Čun-jinga, koji ima podršku Kine, da podnese ostavku.
 
Policija je u četvrtak uklonila glavni kamp demonstranata, blizu sedišta finansijskog centra, i tom prilikom uhapsila 249 ljudi koji su odbili da odu. Drugi kamp u Kaulunu uklonjen je krajem prošlog meseca.
 
Demonstranti zahtevaju da vlada Hongkonga, oblasti s visokim stepenom autonomije u sastavu Kine, odustane od plana da uz pomoć prokineskog komiteta nadgleda imenovanje kandidata na izborima za čelnike te oblasti 2017. godine.
 
Vođe protesta su obećale da će nastaviti kampanju civilne neposlušnosti drugim metodama radi ostvarenja istinske demokratije. 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: