UKR: I dalje traje rat

Svetske vesti - Utorak 17.02.2015 - 22:23

Iako je prošle nedelje u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre između zvaničnih ukrajinskih snaga i separatist na istoku zemlje borbe se i dalje nastavljaju, a Rusija, Ukrajina i Zapad se međusobno optužuju za produženje vojnih dejstava na istoku Ukrajine.

Ulični rat u Debaljcevu i dalje traje Ulični rat u Debaljcevu i dalje traje
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je u utorak oštru reakciju protiv Rusije u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštila je njegova kancelarija.
 
On je za žestoke borbe u Debaljcevu okarakterisao kao "cinični napad" na sporazum o prekidu vatre.
 
U tim borbama u utorak je lakše ranjen i lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.
 
Sjedinjene Američke Države su saopštile da nije ni u interesu Ukrajine, niti sveta, da vodi "posredni" rat s Rusijom zbog istoka Ukrajine.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da prema informacijma koje on ima, da je oružje koje se nalazi u Ukrajini stiglo zapada.
 
On je rekao da nema potrebe da se iko meša u sukobe u istočnoj Ukrajini i dodao da sporazum potpisan u Minsku daje dobre šanske da Kijev pokrene inicijativu za pregovore. 
 
Putin je rekao da je najbitnije da se zaštite civili koji žive na teritorijama gde su najveći sukobi. 
 
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u utorak rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i pozivaju sve strane u sukobu da poštuju sporazum o primirju.
 
Sporazum su u Minsku potpisali Putin, Merkel, Porošenko i francuski predsednik Fransoa Oland, a primirje i povlačenje naoružanja trebalo je da počnu u nedelju, 15. febrruara, u ponoć.
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: