Ukrajina mora da kupi ugalj od Rusije

Svetske vesti - Sreda 12.11.2014 - 16:27

Ukrajina će tokom zime morati da uz gas kupuje i ugalj od Rusije, izjavio je u sredu tamošnji ministar energetike Jurij Prodan.

(Foto: pretragaoglasa.com) (Foto: pretragaoglasa.com)

Sukob između profederalnih i ukrajinskih snaga na istoku te zemlje omeo je dostavu uglja termoelektranama, koje obezbeđuju oko 40 odsto električne energije, a zalihe su na kritično niskom nivou pred predstojeću zimu.

- Nemamo drugu mogućnost sem da se okrenemo ruskim proizvođačima i da pokušamo da tamo otkupimo ugalj - rekao je Prodan na sednici Vlade.

Početkom godine, ukrajinska Vlada potpisala je ugovor o uvozu milion tona uglja iz Južnoafričke Republike i do sada je dobila tri isporuke. Dobavljač je ove sedmice odbio dostavu usled optužbi u ukrajinskim medijima o postojanju neregularnosti u ugovoru.

Prodan je u sredu negirao optužbe objavljene u medijima, navodeći da je dogovorena cena na tržišnom nivou.

Međutim, on je naglasio da će drugi strani trgovci najverovatnije odbaciti saradnju sa Ukrajinom iz bojazni da će biti problema u realizaciji ugovora.

- Situacija nije jednostavna i postoji opasnost da nećemo moći da prođemo kroz zimski period. Nastavljamo sa pokušajima pronalaženja alternativnih puteva za dostavu uglja, ali druge kompanije ne gledaju blagonaklono na nas - dodao je Prodan.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: