Ukrajina zatvara granice sa Rusijom

Svetske vesti - Četvrtak 25.09.2014 - 14:15

Petro Porošenko izdao je dekret kojim je naložio Vladi da se pripremi za eventualno privremeno zatvaranje 2.300 kilometara granice s Rusijom.

Dekret, koji je ukrajinski predsednik doneo posle pet meseci borbi na istoku zemlje između vojske i proruskih separatista, omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze. Odluka je doneta "u vezi sa stalnim mešanjem Ruske Federacije u unutrašnja pitanja Ukrajine", navodi se u dokumentu.
 
Dekret predsednika Porošenka donet je dok je na snazi primirje, koje su u Minsku u subotu potpisali Ukrajina, proruski pobunjenici i OEBS, ali su pobunjenici koji zahtevaju otcepljenje, potom odbili ponudu Kijeva da prigranični regioni dobiju poseban status. 
 
Pre svega, Porošenko je kao prioritetan nacionalni interes Ukrajine u oblasti spoljne politike za 2014. i naredne godine navodi se dalji razvoj odnosa strateškog partnerstva sa SAD, Evropskom unijom i NATO. 
 
Od Ministarstva inostranih poslova traži se da se neodložno obrati NATO-u sa molbom da se sazove Severnoatlantski savet NATO-a i održe odgovarajuće konsultacije, da se obrati za hitne konsultacije stranama Budimpeštanskog memoranduma iz 1994, i vladama SAD i Velike Britanije sa molbom za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 
 
Od vlade se, navodi Ukrinform, traži da izradi nacrt generalnih direktiva za pregovore sa Rusijom, da nacionalnu ekonomiju prevede na funkcionisanje u posebnim uslovima, da iznese predloge za primenu sankcija Rusiji i da osigura privremeno zatvaranje kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici. 
 
Navedeno je da je ukaz donet zbog "daljeg usložavanja situacije u oblasti nacionalne bezbednosti zbog oružane agresije Rusije", a da je cilj mera "neutralizacija aktuelnih pretnji nacionalnoj bezbednosti", navela je ukrajinska državna agencija. 
 
UNN je prenela izjavu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka iz SAD da je odluka o vanblokovskom statusu Ukrajine "umnogome recidiv sovjetske prošlosti". 
 
"Mi shvatamo da Ukrajina ne može da stupi u NATO, ali kako kaže Biblija - traži pa će ti se dati", rekao je Jacenjuk, koji je 29. avgusta najavio da će vlada predložiti Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs ka učlanjenju u NATO. 
 
 
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: