Ultimatum: Imate 72 sata da podnesete ostavke

Svetske vesti - Nedelja 30.08.2015 - 08:34

Nekoliko desetina hiljada demonstranata u Bejrutu protestuje protiv vlade. Grupe bacaju kamenice na policiju koja je odgovorila pa je nastao stampedo.

Protesti protiv Vlade. Foto: Twiter Protesti protiv Vlade. Foto: Twiter

“Ovo nije protest političkih partija. Ovo je za ceo libanski narod... Svi smo protiv partija koje eksploatišu građane”, navodi za AFP režiser Lucien Bourdželi, jedan od lidera protesta.

Protesti su uglavnom bili mirni, iako je reporter “Raša tudeja” sa lica mesta izvestio da je bilo određenih radikalnijih grupa koje su se sukobile sa policijom, dok su neki čak pokušali da probiju barikade oko predsedničke palate.

Osim toga, oni navode da je policija takođe napala određenu grupu demonstranata što je dovelo do stampeda.

Tela nekoliko besvesnih demonstranata su posle toga ostala da leže na ulicama.

Skup je protekao mirno ali je posle jedna grupa demonstranata krenula ka sedištu libanske vlade ispred kojeg se nalazio policijski kordon.

Demonstranti, pretežno mladi, bacali su kamenice na policiju i palili smeće. Policija je privela nekoliko njih, dok su organizatori skupa kasnije na društvenim mrežama naveli da nisu odgovorni za ponašanje demonstranata posle skupa.

Iz Amensesti Internešenala ističu da su prošle nedelje policajci na uglavnom mirne proteste u centru Bejruta reagovali pucanjem u vazduh bojevom municijom.

Takođe, koristili su i gumene metke, suzavce i vodene topove.

Građani Bejruta protestuju kako bi izrazili nezadovoljstvo prema vlastima koje smatraju korumpiranim i nesposobnim da obezbede osnovne usluge građanima, javile su svetske agencije.

Neki demonstranti su nosili majice s natpisima "Dosta" i "Smrdite", nezadovoljni zbog neiznošenja smeća u Bejrutu.

Premijer Libana Salam Tamam priznao ​je nedavno ​da je problem smeća kap koja je prelila čašu i izazvala gnev javnog mnjenja.

On je rekao da će Vlada uskoro naći rešenje za krizu, osuđujući političke podele koje parališu institucije.

Prvi put od građanskog rata (1975-1990), Liban je bez šefa države više od godinu dana.

Zemlja je podeljena između koalicije koju predvodi moćni šiitski Hezbolah uz pomoć Damaska i Teherana i koalicije na čelu s bivšim premijerom Saadom Haririjem, sunitom, koji ima podršku SAD i Saudijske Arabije.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: