Umalo sudar Putinovog aviona i Su-27?

Svetske vesti - Utorak 09.02.2016 - 19:07

Dispečeri sa aerodroma "Vnukovo" sprečili su veliku tragediju jer su na vreme obavestili komandu leta ruskog aviona Tu-134, koji inače prevozi visoke funkcionere a među njima i ruskog predsednika Vladimira Putina, da promeni visinu leta kako ne bi došlo do sudara sa "suhojima Su-27".

Kontrolori leta putničkom avionu naredili da brzo spusti visinu; Foto: reddit Kontrolori leta putničkom avionu naredili da brzo spusti visinu; Foto: reddit

Do incidenta je došlo 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti, kod mesta Počinok, kada je došlo do bliskog susreta ruskih lovaca i aviona Specijalnog letačkog odreda "Rusija", zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsednik i premijer Rusije, navodi ruski portal Lajf njuz.

Tu-134 je poleteo sa moskovskog aerodroma "Vnukovo", u kom su bili samo članovi posade, i posle nekoliko minuta bili su iznad sela Počinok.

Istovremeno, dva Su-27 velikom brzinom poletela su iz baze Hatilovo u blizini, krećući se ka avionu.

Kontrolori leta su putničkom avionu naredili da brzo spusti visinu kako ne bi došlo do sudara jer su se lovci kretali ka njima brzinom od 1.300 kilometara na sat.

Lovci su preleteli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion je odleteo ka Sankt Peterburgu, navodi Lajf njuz.

Ipak, o tom događaju stižu oprečne informacije.

Naime, Rosijska gazeta je prenela saopštenje Ministarstva odbrane da približavanja aviona nije bilo i da nema nikakvih podataka o tome da su prekršena pravila leta koja važe za vojne avione.

Ministarstvo navodi da su se tog dana "suhoji" kretali već unapred određenom i isplaniranom linijom.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: