UN protiv ekstremista

Svetske vesti - Subota 16.08.2014 - 08:21

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju čiji je cilj da onemogući finasiranje ekstremista u Iraku i Siriji, kao i da spreči priliv ekstremističkih boraca.

I Savet bezbednosti protiv ekstremista I Savet bezbednosti protiv ekstremista

Ovo su dosad najšire mere Saveta bezbednosti UN protiv džihadista u Iraku i Siriji, koji trenutno kontrolišu veliki deo teritorije tih zemalja i optuženi su za zločine, prenosi AFP.

Mere predvidjaju i sankcije kojima se preti onima koji finasiraju, regrutuju ili snabdevaju oružjem islamističke ekstremiste u Iraku i Siriji.

Ti ekstremisti, koje Rezolucija treba da onemogući u njihovim daljim zločinačkim akcijama, su otcepljene grupe Al Kaide, koje su zauzele veliki deo teritorije u Iraku i Siriji i proglasili kalifat.

Predlog rezolucije, kako je ranije javio Rojters, podnela je Velika Britanija. Na "crnu listu" stavljeno je šest osoba kojima će biti zabranjena putovanja i zamrznuta imovina.

To su: Abdelrahman Muhamed Zafir al Dabidi al Džahani, Hajdžaj bin fad al Ajmi, Said Arif i Abdul Mosen Abdulah Ibrahim al Čareh zbog povezanosti s Nusra frontom, kao i Abu Muhamed al Adnani zbog veza s Islamskom državom i Hamid Hamid al Ali zbog povezanosti s obe organizacije.

OK RADIO, Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: