"Ustaška zmija ne spava"

Svetske vesti - Utorak 17.02.2015 - 11:17

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović govoreći o rezultatima svog mandata i stanju u Hrvatskoj rekao je da ''ustaška zmija ne spava''.

Ivo Josipović foto BETA Ivo Josipović foto BETA

Na pitanje gde vidi „ustašku zmiju" Josipović je odgovorio da ona nije ''ovde na podu, ne puzi, da nije ni ona od 1941 - 1945'', kao i da nije reč o postavljanju ustaških simbola na Fejsbuk i druge veb stranice ili oblačcenju u ustaške uniforme, već o tendencijama koje vode netrpeljivosti prema drugima i drugačijem..

''Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo. To je netrpeljivost prema drugim i drugačijem, totalitarne tendencije, želje da se smanje ljudska prava, a videli smo i da se preti ljudima i da se promeni istina o istoriji', objasnio je Josipović sinoć u intervjuu za televiziju N1.

On je dodao da, nažalost, postoje i pokušaji nekih uticajnih krugova da se revidira istorija, da se Hrvatska odmakne od pobedničke koalicije iz Drugog svetskog rata i pretvori u gubitnika.

Josipović, koji se 2010. godine u Sarajevu izvinio za učešće Hrvatske u politici koja je devedesetih godina prošlog veka pokušavala da podeli BiH, kaže i da je za vreme svog mandata poboljšao odnose sa Srbijom.

'Setite se samo mog govora u Sarajevu i koliko je on bio konfliktan ili nepoželjan u tada vladajućim krugovima. Ja sam to izgovorio, drugi nisu. Ni pre, a ni posle. Setite se mog odlaska u Srbiju i poboljšanja odnosa sa Srbijom. Dakle, to su ozbiljni konflikti i onda neko kaže, on je konformista. Setite se mog govora u Knesetu.

Ja ostajem iza toga, pogledajte portale, ustaška zmija i dalje ne spava, istakao je Josipović ističući da to opet ponavlja i odbacujući ocene da je kao predsednik bio konformista.

Josipović je 2010. godine, u govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH i u prisustvu najviših zvaničnika, pozvao ceo region na saradnju i najavio da će obići stratišta na kojima su u poslednjem ratu ubijeni Srbi.

Josipović je tada izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinela stradanjima ljudi i podelama koje i dalje muče društva u regionu.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: