Van der Belen: Podržaću put Z. Balkana ka EU

Svetske vesti - Ponedeljak 23.05.2016 - 19:17

Pobednik na austrijskim predsedničkim izborima Aleksandar van der Belen rekao je da će kao šef države raditi na podršci Zapadnog Balkana na putu ka EU.

"Austrija ima prisne veze sa Zapadnim Balkanom" Foto: APA

Nekadašnji dugogodišnji šef stranke Zelenih podsetio je tom prilikom da nijedna druga zemlja nema tako prisne ekonomske i istorijske veze sa Zapadnim Balkanom kao Austrija.

"Srednjeročno gledano, perspektiva pristupa za zemlje ovog regiona je bespogovorna za sve posmatrače.

Razgovori se već duže vreme vode. O putu u EU postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena", istakao je on i naglasio da Austrija treba da podrži i dobro pripremi zemlje koje pristupaju Uniji.

"Kao predsednik ću razgovarati sa kancelarom i ministrom spoljnih poslova o mogućnostima Austrije da pomogne region na putu ka Evropskoj uniji", istakao je Van der Belen, uoči izbora.

Što se srpske zajednice u Austriji tiče, Van der Belen je kazao da ona nije dovoljno zastupljena u političkim strankama.

„Mislim da bi nam po tom pitanju više raznolikosti dobrodošlo i pozivam sve Austrijanke i Austrijance, kao i one iz srpske zajednice, da jedan deo puta zajedno pređemo. Budućnost zemlje leži u saradnji", istakao je on.

Upitan kako Austrija treba da postupa po pitanju izbegličke krize, Van der Belen ističe da su mu važni uređeni odnosi, te da se moraju razlikovati izbeglice koje traže zaštitu i one koje spadaju u ekonomsku migraciju.

"Austrija ima trenutno 500.000 nezaposlenih. Ljudi koji beže iz ekonomskih razloga prema mom mišljenju trenutno nemaju šansi za prihvatanjem kod nas", kaže on.

Drugačije je, međutim, kada je reč o ljudima koji beže od rata i progona i po tom pitanju važe ustav i ljudska prava, istakao je Van der Belen i dodao da se registracija izbeglica podrazumeva.

Van der Belen je pobedio osvojivši 50,3 odsto glasova.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: