Velika NATO vežba u Sredozemlju, pozvana i Rusija

Svetske vesti - Četvrtak 16.07.2015 - 14:10

NATO će sprovesti najveću vojnu vežbu u poslednjih 10 godina u oktobru, čiji će fokus biti borba protiv Islamske države, izjavili su komandanti Alijanse.

Najveća vežba u poslednjih 10 godina. Foto: Getty Images Najveća vežba u poslednjih 10 godina. Foto: Getty Images

Vojne snage biće raspoređene širom Mediterana, čak je i Rusija pozvana da posmatra vežbu, prenela je Raša tudej

NATO zvaničnici su opisali vežbu kao najtežu do sada. U nju će biti uključen odgovor na pretnju koja dolazi sa kopna, mora, kao i iz vazduha.

- Ne možemo da biramo između pretnje sa istoka i pretnje sa juga, moramo da budemo spremni za obe situacije - izjavio je komandir NATO u Brunsumu u Holandiji, general Hans Lotar Domros, koji organizuje vežbu.

Učestvovaće oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja, uključujući one koje nisu članice NATO, kao što su Švedska i Austrija.

Vežba će se odvijati u Italiji, Španiji, Portugaliji i u Sredozemnom moru od 3. oktobra do 6. novembra.

-Udaljenost je novi faktor. Radićemo na velikom prostoru - rekao je Domros.


Osim toga, pomorske snage će tokom vežbe pomagati u rešavanju krize migranata u Sredozemnom moru.

Skretanje sa istoka?

Po prvi put posle duže vremena u fokusu NATO neće biti Rusija, već ozbiljna pretnja koja dolazi sa juga od Islamske države.

- Pozivamo međunarodne posmatrače. Nemamo tajni, ja ću odlučivati o tome šta je tajna, ali sve ostalo je transparentno. I moje odluke tokom vežbe biće transparentne. Rusija i svi ostali koji su zainteresovani biće pozvani - rekao je Domros.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: