Veliki skok stranih ulaganja u Hrvatsku

Svetske vesti - Nedelja 19.07.2015 - 12:38

Ukupan iznos direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom tromesečju iznosio je 393,4 miliona evra što je u odnosu na isti period lani rast od 40 odsto.

Rast stranih ulaganja u Hrvatsku, veći za 40 odsto. Foto: Thinkstock Rast stranih ulaganja u Hrvatsku, veći za 40 odsto. Foto: Thinkstock

Međutim, analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) ističu da je tako snažan rast zabeležen usled relativno niske prošlogodišnje baze, budući da su u prvom kvartalu 2014. direktna strana ulaganja u Hrvatsku "težila" svega 281 milion evra, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

"Mada je ohrabrujući podatak da je u prošloj godini zaustavljen pad stranih ulaganja, podaci za prvo tromesečje 2015. upućuju ne samo na nastavak pozitivnih trendova, već i na činjenicu da su ostvareni iznosi još uvek značajno ispod predrecesijskih vrednosti", ističu analitičari RBA, a prenosi Tportal.

Poređenja radi, u prvom tromesečju 2008. godine, direktne strane investicije vredele su 738 miliona evra. Ovaj relativno visok iznos tokom pretkriznog razdoblja, podsećaju iz RBA, uglavnom je bio posledica velikih privatizacija, usmerenih dominantno u sektor nerazmenljivih dobara, poput finansijskog sektora i trgovine, uz istovremeni izostanak tzv. grinfild investicija i ulaganja u sektor razmenljivih dobara.

"U tom pogledu, najnoviji podaci za prvo tromesečje takođe nisu doneli željene promene", ističu analitičari.

Dodaju da direktna strana ulaganja u prva tri meseca ove godine pretežno dolaze iz sektora finansijskog posredovanja, i to više od 52 odsto, kao i od ulaganja u nekretnine i poslovanje nekretninama, skoro 15 odsto.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: