VT: Vašington prepustio Grčku Moskvi?

Svetske vesti - Sreda 08.07.2015 - 21:56

Bela kuća je propustila najvažniji događaj svetske politike u poslednjih nekoliko nedelja - grčku krizu - i sada pravo prvenstva u Evropi može da dobije Rusija.

Rusija ima šanse da poveća svoj uticaj u regionu.foto: Beta/B92/OK Radio Rusija ima šanse da poveća svoj uticaj u regionu.foto: Beta/B92/OK Radio

Ako Atina ne uspe da postigne kompromis s evropskim kreditorima i okrene se prema Moskvi, grčko pitanje će istog časa postati problem nacionalne bezbednosti SAD, piše piše "Vašington tajms", a prenosi Sputnjik.

"Vašington tajms" navodi da, neučestvujući aktivno u rešavanju grčke krize, administracija američkog predsednika Baraka Obame propušta najvažniji momenat: ako situacija bude krenula suprotno od scenarija Evropske unije, Rusija će moći da poveća svoj uticaj u regionu, a poverenje Evropljana u osnovne regionalne institucije - NATO i Evropsku uniju - biće poljuljano.

"Bela kuća se fokusira na rešavanje manje bitnih problem. U administraciji su zauzeti Kubom, klimatskim promenama, sve svoje snage su usmerili na rešavanje problema s Iranom", citira list bivšeg člana Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Henrija Naua.

Prema njegovom mišljenju, Vašington bi trebalo da deluje operativnije kada je o Grčkoj reč, jer će Rusija momentalno iskoristiti otezanje zapadnih zemalja i učvrstiti odnose sa zemljom koja je u sastavu Evroatlantskog saveza.

"Finansijska pomoć Atini omogućiće Moskvi bolji pristup dragocenim sredozemnim lukama. Pored toga, Rusija tako može da dobije saveznika u NATO, koji ima pravo da blokira bilo kakva antiruska dejstva bloka, jer odluke Alijanse moraju da se usvajaju jednoglasno", kaže za "Vašington tajms" analitičar Lik Kofi iz Heritidž fondacije, preneo je Sputnjik.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: