Zašto toliko volimo slaninu?

Zivot i stil - Nedelja 28.06.2015 - 10:08

Kao doručak uz kajganu, kao začin pasulju, kao divno meze uz mirisnu pogaču – slanina je namirnica koju gotovo svi vole.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock


Za to, po svemu sudeći, postoji i naučno objašnjenje.

Naime, kada se slanina zagreje, otapaju se masnoće, šećer i aminokiseline i stvaraju jedinstvenu hemijsku reakciju, iz koje se dobija oko 150 organskih sastojaka. Neverovatan miris koji se tom prilikom širi stimuliče čak i pljuvačne žlezde.

Tačno je, međutim i da slanina ne može da se svrsta u zdrave namirnice, jer je visokokalorična i prepuna zasićenih masti. Takođe, četiri šnita pančete mogu sadržati gotovo polovinu preporučene dnevne količine soli.

Takođe, tokom prženja, nitriti reaguju sa aminokiselinama i pretvaraju se u nitrosamine, koji su poznati kancerogeni.

Dakle, uprkos njenom fantastičnom ukusu, treba je tretirati kao povremenu poslasticu. U priloženom videu možete pogledati još neke razloge zbog kojih je slaninica omiljena.

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: