Žestoko u Donjecku

Svetske vesti - Nedelja 22.03.2015 - 10:47

Jaka artiljerijska paljba čuje se od jutros oko Donjecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, javljaju izveštači Frans presa.

foto:Beta/AP foto:Beta/AP
 
Čuje se razmena vatre teške artiljerije od 7.00 po srednjoevropskom vremenu u zoni blizu aerodroma u Donjecku.
 
Aerodrom je od januara pod kontrolom pobunjenika posle višemesečnih žestokih borbi između njih i ukrajnske vojske.
 
Zona oko aerodroma jedna je od zona gde se nastavljaju sporadični sukobi i posle stupanja na snagu primirja od 15. februara sporazumom iz Minsku, nazvanog “Minsk dva“. 
 
Dve strane se uzajamno optužuju da krše sporazum postignut u Minsku, uz posredovanje francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, i u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina. 
 
Osim toga, ruske i ukrajinske novinske agencije prenose da su predstavnici Kijeva i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili da je tokom protekle noći više puta registrovano kršenje primirja. 
 
AFP navodi da je eksplozija počela rano jutros i da se čini da dolazi iz pravca aerodroma Donjeck. 
 
Pres centar "Štaba za antiterorističku operaciju" u Kijevu saopštio je da su tokom noći ukrajinski vojnici nastavili sukobe sa nelegalnim oružanim formacijama kod Donjecka, Luganska i Marijupolja i da je do jutros registrovano devet puta otvaranje vatre iz automatskog oružja i minobacača kalibra 82 i 120 milimetara, kao i jedan sukob koji je trajao duže od pola sata, preneo je Ukrinform. 
 
Ministarstvo odbrane "DNR" tvrdi, pak, da su ukrajinske snage bezbednosti 41 put otvarale vatru na njihove pozicije i da su ranjena četiri pripadnika proruskih snaga kod sela Peski. 
 
Takođe, u Donjecku se navodi da je, između ostalog, pucano i na naselja Širokino, Kalinovka, Žabunjki, Gorlovka i selo Signalnaja. 
 
Zamenik komandira štaba ustanika "DNR" Eduard Basurin sinoć je optužio ukrajinske snage da su povećale broj kršenja prekida vatre po čitavoj liniji razdvajanja, prenela je RIA Novosti.
Beta

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: