Živeo sa 30 žena, osuđen na 30 godina

Svetske vesti - Utorak 28.10.2014 - 17:41

Vođa kulta u Izraelu koji je živeo sa više od 30 žena, Goel Racon (64), osuđen je u utorak na 30 godina zatvora zbog silovanja, incesta i drugih zločina.

(Foto: Blic) (Foto: Blic)

Sud je u septembru proglasio krivim Racona, mada ga je oslobodio optužbe za držanje u ropstvu.

Presudom je okončan postupak u slučaju koji se pojavio u javnosti 2010. s detaljima Raconovog kulta. Sud je ustanovio da je Racon imao najmanje 21 "suprugu", od kojih su neke imale na telima imale istotevirano njegovo ime i lik.

Deca iz tih odnosa dobijala su imena po različtim varijacijama njegovog imena Goel što na hebrejskom znači "spasilac". Izraelski mediji su preneli da su mu "supruge" rodile više od 30 dece.

Pokretanje postupaka 2010. protiv Racona, o kojem je na izraelskoj televiziji emitovan i film još pre hapšenja, bio je omogućen usvajanjem zakona protiv trgovine ljudima.

U dokumentarcu iz 2009. navedeno je da Racon u svojim stanovima držao 32 žene i 89 dece.  Policija je posle pokretanja slučaja navela da je samo u jednom trosobnom stanu živelo 10 žena sa 16 dece.

Žene su, prema tvrdnjama policije, radile i Raconu predavale zaradu. On je, s druge strane, imao knjigu pravila, među kojima je bila i zabrana telefoniranja bez njegove dozvole, a svaki put kad žene ne bi učinile ono što im je rekao, morale su da mu plate kaznu, koja je nekada išla i do 300 dolara.

Racon je u filmu naveo da njegove žene po slobodnoj volji žive s njim, a prikazano je kako ga one češljaju i hrane. Neke od žena izjavile su u dokumentarcu da ih je Racon spasao od teških životnih okolnosti.

Racon je uhapšen pošto su tri njegove žene podnele prijavu socijalnoj službi, koja ju je prosledila policiji.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: