Traži se operator najvećeg teleskopa. Plata: milion dolara

Zivot i stil - Četvrtak 10.08.2017 - 10:14

Kina nastavlja svoj proboj u istraživanju svemira, ali ima neočekivan problem kada je reč o njenom najambicioznijem projektu.

Foto: Getty images Foto: Getty images

Kineska vlada traži čoveka koji će nadgledati svakodnevno funkcionisanje najvećeg radio teleskopa na svetu i to za platu od 1,2 miliona dolara i besplatno mesto stanovanja.

Međutim, još nikog nisu uspeli da pronađu zbog toga što je posao vrlo zahtevan.

Teleskop prečnika 500 metara, poznat po akronimu FAST, može da primi radio signale iz delova svemira udaljenih 1.000 svetlosnih godina, što ga čini vodećim instrumentom današnjice za potragu za vanzemaljskim oblicima života.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je teško pronaći menadžera za ovaj projekat.

Prvo, to mora da bude neko sa izvanrednim znanjem, naročito o njegovim inovativnim komponentama koji zahtevaju precizna testiranja i kalibraciju.

Takođe, glavni operator neće imati vremena za sopstvena istraživanja, moraće da radi duge i nepravilne smene, jer je potrebno još mnogo vremena da se uspostavi pravilan rad teleskopa. Pored svega toga, menadžer najvećeg radio-teleskopa na svetu neće moći da bira gde će živeti, jer se njegovo radno mesto nalazi u "nedođiji" u Guidžou planinama na jugozapadu Kine.

Verovatno neće imati ni komšije, jer je Kina raselila više od 9.000 ljudi koji su živeli u krugu od oko pet kilometara oko teleskopa, tvrdeći da bi potencijalno mogli da poremete elektromagnetno okruženje.

Kandidat pritom mora imati 20 godina iskustva, od čega i vodeću ulogu na nekom većem projektu radio-teleskopa, kao i zvanje profesora na nekom uglednom institutu ili univerzitetu.

Vang Tingui, profesor astrofizike Univerziteta za nauku i tehnologiju u Kini rekao je da svi ti zahtevi otežavaju pronalazak pravog kadra.

"Većina astronoma je van konkurencije. Na prste jedne ruke mogu da nabrojim ljude koji su kvalifikovani za tu ulogu", rekao je on.

"To nije posao za naučnika. To je posao za superheroja".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: