Što se više znojite, to lepše mirišete

Zabava - Petak 03.04.2015 - 11:22

Britanski istraživači u Belfastu tvrde da su proizveli čudesan parfem s kojim mirišemo lepše što se više znojimo.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

U studiji koja je danas objavljena, tri istraživača sa Kvins Univerziteta u Belfastu ističu da su razvili jedinstvenu formulu za preparat koji oslobađa veću količinu arome u dodiru sa vlagom, što zapravo znači da će osoba mirisati lepše kako se bude više znojila.

Preparat je nastao kombinacijom mirisnih komponenti i jonske tečnosti (so u formi tečnosti) koja nema miris. Jednostavno nazvan "aromizovana jonska tečnost", u očekivanju nekog glamuroznijeg imena, novi parfem reaguje na vlagu, pa samim tim i na znoj, što za posledicu ima pojačavanje mirisa na koži.

Ali, to nije sve. Preparat neutrališe neugodne mirise znoja: tiol, organska komponenta odgovorna za smrad prilikom znojenja, vezuje se za jonsku tečnost, te tako gubi svoju moć zagađivanja.

- Nova formula je fantastično otkriće. Ne samo da predstavlja ogroman komercijalni potencijal za industriju parfema i kozmetičkih preparata, već se, zbog sposobnosti postepenog oslobađanja pojedinih supstanci, može primeniti u mnogim naučnim poljima - istakao je šef projekta dr Nimal Gunaratne.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: