2.000 advokata protestovalo ispred Vlade

Nacionalne vesti - Ponedeljak 20.10.2014 - 12:57

Advokatska komora Srbije održala je u ponedeljak protest ispred Vlade Srbije sa koga je predsednik Dragoljub Đorđević poručio da su advokati spremni da pregovaraju i da reše ovaj problem.

Sa protesta (Foto: Beta) Sa protesta (Foto: Beta)

On je kazao i da "ovakvo nepoštovanje nezavisne profesije, samo govori o tome da je Evropska komisija bila u pravu kada je kazala da je reforma sudstva nesupela".

Na protestu se okupilo oko 2.000 advokata koji su nosili transparente, "Dok ustav ne važi mi smo na straži", "Bogat, bogatiji, notar", "Ministre kao što vidiš svi smo u sudnicama", "Buna na notare" i tražili ostavku ministra pravde Nikole Selakovića.

Đorđević je kazao da je advokaturi oduzet njihov vekovni poziv i da je time ozbiljno narušena vladavina prava. On je kazao da ono što 8.500 advokata na dnevnom nivou može da uradi ne može 90 notara i dodao da je ta profesija uvedena mimo ikakvog zakona.

- Advokati će biti zadovoljni da se vratimo na odredbe zakona iz 2011. godine, da se ukine ekskluzivnost za javne beležnike - kazao je Đorđević i notare označio kao “novi izvor korupcije”.

Predsednika AK Beograda Slobodan Šoškić kazao je da advokati neće prihvatati nikakva polovična rešenja, već da je prihvatanje, onih i onakvih zahteva kakve je komora iznela jedino rešenje.

Advokati u Beogradu su štrajk započeli 13. septembra, a u celoj Srbiji štrajk je počeo 17. septembra. Prvobitno je štrajk počeo zbog toga što je podignut porez koji treba da plaćaju.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: